De Wolvecampprijs is mogelijk gemaakt door:

  • De deelnemers van de stichting HeArtpool
  • De gemeente Hengelo
  • Rabobank Centraal Twente
  • De Fuldauerstichting
  • BOEI Industrieel erfgoed
  • Administratie / Secretariaat:
  • Deldenerstraat 105
  • 7551 AD Hengelo
  •  
  • E info@heartpool.nl
  • IBAN NL38RABO0397520018

2014 - Esther Tielemans

De Wolvecampprijs 2014 is toegekend aan de kunstenares Esther Tielemans. De jury onder voorzitterschap van René Pingen gaf aan haar werk en presentatie de voorkeur boven dat van de twee andere genomineerden, Wafae Ahalouch el Keriasti en Marijn van Kreij. Zij ontving de prijs uit handen van jurylid en prijswinnaar 2012, Aukje Koks.

Juryrapport

Bij de nominatie hoefden we nog niet na te denken over de winnaar en op wat voor gronden we één kunstenaar prefereerden boven de andere twee, in die zin dat hij of zij de prijswinnaar zou worden. Vandaag was het dus nog lastiger: we moesten onvergelijkbare kunstenaars met elkaar vergelijken. En als er één winnaar is, zijn er ogenschijnlijk twee verliezers. Dat hoort bij het spel, zou je kunnen zeggen, maar het mooie van de Wolvecampprijs is nu juist dat de nominaties een inherent onderdeel van de prijs zijn. Het unanieme oordeel van de jury voor de nominaties van Wafae, Marijn en Esther spreekt wat ons betreft dan ook boekdelen.

We kennen het werk van de genomineerden van eerdere gelegenheden, maar toch hebben we het beeld van wat we vandaag hebben gezien zwaar laten wegen. Uiteindelijk ging het er dus om wie ons vandaag het meest heeft verrast en zoals gezegd in onderlinge vergelijking, hoe moeilijk dat ook is gezien de individuele kwaliteiten van de drie genomineerden. We waren er ook niet direct uit, eerlijk gezegd want dit zijn drie ontzettend goede kunstenaars en drie zeer sterke presentaties.

Esther Tielemans maakt ruimtelijk werk waarin kleur allesbepalend is. Vertoonde haar eerdere werk nog figuratieve verwijzingen naar het landschap nu zijn het installaties in de vorm van filmische minimalistische landschappen, vol met visuele en ruimtelijke spanningen. In haar installaties wordt de kijker als het ware aangetrokken en afgestoten door velden van kleur, alsof je letterlijk je positie moet bepalen ten opzichte van de ingrediënten die de schilderkunst bepalen en die steeds weer opnieuw op een nieuwe manier worden toegepast en ten tonele worden gevoerd, alsof het een totale viering van de schilderkunst betreft.

Wafae Ahalouch el Keriasti

De schilderijen, tekeningen en installaties van Wafae Ahalouch laten een zeer persoonlijke visie zien op de wereld om ons heen. Geschiedenis, politiek, film en familiestructuren zijn belangrijke onderwerpen, en dat alles gevat in een beeldtaal die doet denken aan de zwart-wit afbeeldingen uit kleurboeken. De ogenschijnlijke liefelijkheid en onschuld daarvan verhuld en onthuld een wereld van conflicten, in soms eenvoudige en dan weer complexe schilderijen. Dat levert een rijk en gelaagd beeld op, dat op een meesterlijke wijze door Wafae Ahalouch in balans wordt gehouden.

Marijn van Kreij

Het kopiëren en hernemen van bestaande motieven en die tegen het licht houden, om de mogelijkheden van het beeld te onderzoeken – dat zijn de terugkerende elementen in het werk van Marijn van Kreij. Puttend uit de beeldende kunst en de populaire cultuur tekent of schildert hij even gemakkelijk een platenhoes na als een detail uit de schilderijen van Pierre Bonnard. Op een even intelligente als fijnzinnige wijze stelt Marijn van Kreij vragen bij de beelden die hij reproduceert – herhaling en schoonheid in de afwijking en de twijfel die daarbij hoort.